IMBRĂCĂMINTE ŞI ECHIPAMENTE
pentru drumetii
Pentru o plimbare "în munţii „avem nevoie de echipament foarte putin, dar trebuie să fim pregătiti şi echipati pentru orice, in caz de urgenţă: o schimbare bruscă de vreme sau de teren(un pic mai dificil decât te aşteptai) poate fi periculosa în cazul în care improvizezi.
În câteva rânduri vreau să scriu câteva sfaturi importante ,despre echipamentul care poate fi util pentru o excursie, indiferent cat de scurtă ar putea fi.
ÎNCĂLŢĂMINTE : Nu incercati sa economisiti cativa lei cumparand incaltaminte care apoi, în mijlocul excursiei, iti poate provoca suferinţă. Picioarele sunt mijloacele noastre de transport?
Nu există ceva mai rău decât durerea de picioare,pentru ati strica ziua .... Garantat!
Putem alege între pantofi şi bocanci.
Pantofii montani sunt cea mai bună încălţăminte pentru această activitate in special vara: Vă permite să aveti o aderenţă bună pe toate tipurile de teren (cu excepţia prezenţei de zapada), nu sunt prea grei şi nu sunt rigizi si au o sensibilitate bună a piciorului .
In functie de tipul de sol necesita sau nu vibram (simbolul "Vibram", acum, este o garanţie).
Pentru drumetii mai lungi este necesar sa aveti încălţăminte goretex.
Incaltamintea necesita mare atentie la cumpărare nu fiti timizi atunci când vă aflaţi în magazin: utilizati sosete groase. Incaltativa si mergeti prin magazin. Ajunsi acasă, după achiziţionare, păstraţi-le în continuare la picioare. Daca descoperiti că va bat atunci când sunteţi pe munte ..... este tarziu!
Bocancii sunt mai grei,mai rigizi dar comparativ cu pantofii prezinta avantaje majore in cazul excursiilor prin zapada sau de-a lungul cursurilor de apă .
ARTICOLE DE IMBRACAMINTE : Pe piata sunt acum diferite ţesaturi, care permit o transpiratie bună a pielii şi o usucă repede: camasi, treninguri,tricouri .... şi aşa mai departe.La vestoane cel mai important lucru este să fie în straturi (ca ceapa!) Pentru va imbraca sau dezbraca, în funcţie de condiţiile meteorologice, care, după cum sa menţionat mai sus, se pot schimba rapid.
Pentru restul aş spune doar că trebuie evitati Jeansi si pantaloni stramti care nu permit o deschidere larga a picioarelor.În schimb întotdeauna luati o pereche de mănuşi, o pălărie (capul are cea mai mare pierdere de căldură!), un Poncho (preferabil cei mari care acoperă si rucsacul) şi o rezervă (şosete, pantaloni şi cămaşă).
O mica sugestie: tricoul si pantaloni impaturiti sa-i bagati intr-un sac de plastic, dacă plouă te poţi scălda în rucsac, si risti sa ramai fara schimburi uscate. Devin din ce în ce mai populare jachetele Gore create sa protejeze de vânt, dar nu şi de frig. Pentru frig nu este nimic mai bun decât un pulover sau o pătură.
RUCSAC : Din nou, posibilităţile sunt nelimitate: pentru toate gusturile si toate bugetele ...... Pentru o excursie de una doua zile nu vei avea nevoie de un rucsac mai mare de 35-40 litri inel aveti destul spatiu pentru hrana, echipamente şi îmbrăcăminte. Pentru excursii de câteva zile aveti nevoie de un rucsac mai încăpător de cel puţin 60 de litri.
O mică paranteză (dar doar putin ...) Produse alimentare: Chiar în cazul în care călătoria dureaza cateva ore puneti ceva de mâncare şi mai ales apa in rucsac.
Intodeauna sa aveti la dumneavoastra o ciocolata ,dupa un efort prelungit va poate scadea glicemia.
Un sfat: Ia un fluier in buzunar: se poate întâmpla să te trezesti brusc în ceaţă sau sa ai nevoie de ajutor.
Foarte utile sfaturile! Cred ca toate persoanele care fac drumetii montane ar trebui sa tina cont de ele.
RăspundețiȘtergereMultumesc de sfaturi, sa traiesti
RăspundețiȘtergere